Agnie

Μάριος Τόκας

65 posts in this topic

Περιοδεία σε Eλλάδα και Kύπρο

Περιοδεία σε Eλλάδα αλλά και Kύπρο θα πραγματοποιήσει ο Mάριος Tόκας με την Kρατική Oρχήστρα Eλληνικής Mουσικής, με την οποία συνεργάζεται φέτος. Mέσα στον Iούλιο θα δώσουν συναυλίες στην Kρήτη, στην Kασσάνδρα Xαλκιδικής κ.α. ενώ έπεται και συνέχεια. Bασικός ερμηνευτής του σχήματος είναι ο Στέλιος Διονυσίου, ενώ τραγουδούν επίσης η Mαρία Aλεξίου, ο Kώστας Xατζηχριστοδούλου και ο Mανώλης Xατζημανώλης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=550...d=2&pubid=52588

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα αγόρασα ένα νέο cd του Μάριου Τόκα με τίτλο Fontana Amorosa. Το cd περιλαμβάνει ορχηστρικές συνθέσεις, κάποια τραγούδια μας θυμίζουν γνωστές μελωδίες του Τόκα που όμως σε ταξιδεύουν αλλιώς και δύο τραγούδια τα οποία ερμηνεύει η Σόνια Θεοδωρίδου. Κατά τη γνώμη μου το cd είναι εξαιρετικό και νομίζω πως αξίζει ακρόασης.

Όπως γράφει ο συνθέτης στο booklet, η Fontana Amorosa - Πηγή του έρωτα ή Βρύση των ερώτων είναι μία τοποθεσία στο δυτικότερο άκρο της Κύπρου, στη χερσόνησο του Ακάμα, κοντά στο ομώνυμο ακρωτήριο. Πρόκειται για έναν κολπίσκο με μία μικρή πηγή, η οποία τροφοδότησε πολλούς θρύλους και παραδόσεις γύρω από τους ερωτευμένους και τον έρωτα. Η ξενική ονομασία Fontana Amorosa απαντάται στα χρόνια της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο και ίσως είναι απόδοση μίας αντίστοιχης προγενέστερης ελληνικής ονομασίας. Το νερό, πηγή ζωής, συνδεόταν εξάλλου στην αρχαιότητα με την Αφροδίτη, θεά του Έρωτα, που σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε στην Πάφο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι "Συναντήσεις" στις 21-4-2007 και 28-4-2007 φιλοξενούν το Μάριο Τόκα.

Από www.ert.gr

Ο Μάριος Τόκας θυμάται τα πρώτα χρόνια της ζωή του στη Λεμεσό, τις δυο φάσεις της τουρκικής εισβολής-τις οποίες έζησε από την πρώτη γραμμή ως φαντάρος- αλλά και το πρώτο του πιάνο, δώρο του πατέρα του σε μικρή ηλικία, σε δύσκολους καιρούς.

Αναφέρεται στον Μάνο Λοΐζο, τον άνθρωπο που τον βοήθησε πολύ στα πρώτα του βήματα, αλλά και στις ιδιαίτερες συνεργασίες του με τους Γιάννη Πάριο, Δημήτρη Μητροπάνο, Χάρι Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλη Μητσιά κ.α.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μάριος Τόκας αναφέρονται και στα προβλήματα του τραγουδιού σήμερα-κυρίως λόγω της υπερπαραγωγής δίσκων και της ιδιωτικής τηλεόρασης-ενώ αποκαλύπτουν ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει κι ένας κοινός δίσκος, στον οποίο ο Μάριος Τόκας έχει μελοποιήσει ανέκδοτα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η επανάληψη της εκπομπής με τον Θαλασσινό είναι γιαυτό το Σάββατο 14/4.

Οι εκπομπές με τον Μάριο Τόκα είναι τα δύο επόμενα Σάββατα, 21 και 28/4

Share this post


Link to post
Share on other sites

:razz:;):mad:

Δίκιο έχεις...Δεν πρόσεξα τις ημερομηνίες στο post της Δώρας...

:mad::blush::blush:

Μου φαίνεται πρέπει να πίνω λιγότερο γάλα "Αγνό" :mad:

γιατί με επηρεάζει.... :) :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δύσκολες ώρες περνάει-σύμφωνα με την Espresso-ο συμπαθής συνθέτης... :)

espresso

Να ευχηθούμε όλα να πάνε καλά....

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Έφυγε» ο Μάριος Τόκας

Κυριακή, 27.04.08

Στις 8.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα «έφυγε» από τη ζωή μετά στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 54 στη Λεμεσό.

Ήρθε στην Αθήνα το 1975 να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή και παράλληλα σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο.

Στα τέλη του 78 έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο με «Τα τραγούδια της παρέας». Επιλέγοντας ως ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά καθιερώθηκε στη συνείδηση του ψαγμένου μουσικόφιλου κοινού. Με τον «ακριβό φίλο και συνεργάτη», όπως τον χαρακτηρίζει, συνεργάστηκε ξανά στο άλμπουμ «Βίος ανθόσπαρτος».

Με τα «Λαδάδικα» που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος («Σε συζητάν δίχως γιατί και όχι άδικα, όπως κοιμάσαι στα στενά παλιά λαδάδικα») έγραψε τη δική του, χρυσή σελίδα στο πεντάγραμμο. Τον Μάνο Λοΐζο θεωρεί τον άνθρωπο που τον βοήθησε πολύ στα πρώτα του βήματα. Ιδιαίτερες ήταν οι συνεργασίες του με τους Γιάννη Πάριο, Δημήτρη Μητροπάνο, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη και Μανώλη Μητσιά, στους οποίους «χάρισε» μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες τους.

Η συνεργασία του με τον Γιάννη Ρίτσο σηματοδότησε την πορεία του στο τραγούδι. Το 2002 έδωσε παράσταση στο Ηρώδειο και καταχειροκροτήθηκε, ενώ το 2004 αποθεώθηκε στην Αυστρία.

Όσο για το πώς άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι; Αφορμή στάθηκε μία συναυλία στη Λεμεσό το 67 με τους Θεοδωράκη, Φαραντούρη, Μητροπάνο, Πουλόπουλο και Ελένη Ροδά. Τότε ήταν 13 χρόνων και «συγκλονίστηκε», όπως έχει δηλώσει. Θα ήθελε να έχει κάνει άλλα τρία παιδιά, γιατί τα θεωρεί ευτυχία. Οικτίρει τους δέσμιους του χρήματος, ενώ συμβουλεύει τους νεότερους να κάνουν τα πάντα με την «ψυχούλα» τους. «Το έργο τους να προηγείται τον ονομάτων τους».

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=34049

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κρίμα! Ποιο πολύ γιατί ''φεύγει'' ένας νέος,σχετικά, άνθρωπος. :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι απώλεια ο θάνατος του γιατί ήταν ένας νέος ανθρωπος που σίγουρα θα είχε πολλά ακόμα να δώσει.Ο Μάριος Τόκας ήταν ένας σημαντικός συνθέτης που έχει προσφέρει στα χείλη μας τραγούδια που σημάδεψαν τους έρωτες και τις αγάπες μας.

"Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυό."Τι ωραίο τραγούδι,η μελωδίες που γεννούσε μιλούσαν μέσα μας.

Καλό του ταξίδι.Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυσάρεστη είδηση... :D

Μας αφήνει το πλούσιο υλικό του και, προσωπικά, την ανάμνηση ενός ανθρώπου γεμάτου ήθους. Και τέτοιους ανθρώπους, τους χρειαζόμαστε στην ζωή μας.

Καλό του ταξίδι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυσάρεστη είδηση πραγματικά :D Εκεί που καθόμουν ήρεμος και έβλεπα τηλεόραση με το άκουσμα αυτής της είδησης πραγματικά ταράχτηκα.Δυστυχώς άλλος ένας μεγάλος συνθέτης πέθανε νέος ενώ σίγουρα θα μς προσέφερε και άλλα τραγούδια-διαμαντάκια. Καλό του ταξίδι ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φαινόταν γλυκός και ευγενικός!! Ήρεμη δύναμη!!!

"Και συ χορεύεις σα βροχή, στα τσίγκινα τραπέζια, για όσα μας κάρφωσε η ζωή μες στην καρδιά μαχαίρια,και συ χορεύεις σα βροχή....χτύπησε το σάζι μεσάνυχτα βαριά" !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλό ταξίδι...

Το τελευταίο αντίο στον Μάριο Τόκα

Με τη νεκρώσιμη ακολουθία του κανόνα του Πάσχα, αλλά και κατανυκτικούς ψαλμούς από το δικό του συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία», που έψαλαν μέσα στην εκκλησία οι φίλοι του, αποχαιρέτισε πλήθος κόσμου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το συνθέτη Μάριο Τόκα, στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας την Τετάρτη.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, παρόντων του επίτιμου προέδρου του ΕΔΕΚ Β.Λυσαρίδη, του προέδρου του ΕΔΕΚ Γ.Ομήρου και άλλων επισήμων. Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε τον αποχαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη, στον συνθέτη, η σορός του οποίου ήταν τυλιγμένη με τις δύο σημαίες, την ελληνική και την κυπριακή.

Κατά την ταφή του και πάλι οι φίλοι του τραγούδησαν «τη δική του πατρίδα» που «έχει μοιραστεί στα δυο, ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν' αγαπώ», σε στίχους της Τουρκοκύπριας Νεσέ Γιασίν, τους οποίους μελοποίησε ο Μάριος Τόκας, εκφράζοντας «την ανάγκη για μια κοινή πατρίδα, ανάγκη διάχυτη ήδη από τα πρώτα έργα που μελοποίησε», όπως είπε, ανάμεσα σε άλλα, στον επικήδειο που εκφώνησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου.

Για το έργο του Μάριου Τόκα, «την πολιτική και κοινωνική του ευθύνη, την ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας, η πατρίδα τον τιμά με ευγνωμοσύνη», είπε ο κ. Δημητρίου. Κι ως δείγμα αυτής της ευγνωμοσύνης και τιμής στη μνήμη του, είναι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να δώσει, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, το όνομα του Μάριου Τόκα σε Μουσικό Σχολείο της Λεμεσσού, να προκηρύξει ένα βραβείο μουσικής δημιουργίας που επίσης θα φέρει το όνομα του συνθέτη και να προσφέρει μια υποτροφία για μουσικές σπουδές.

Βαθιά συγκινημένος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε μετά το τέλος της κηδείας κατά την έξοδό του από το Α' Νεκροταφείο, πολιορκούμενος από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία: «Αποχαιρέτισε το Μάριο ολόκληρος ο Ελληνισμός. Και η Ελλάδα και η Κύπρος, πιστεύω περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι τραγουδούν τους στίχους ''η δική μου πατρίδα'', σε κοινές εκδηλώσεις στην Κύπρο. Ήταν ο άνθρωπος του αγώνα, της αγάπης για την πατρίδα, ο ευαίσθητος άνθρωπος. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τις νότες του, τη μουσική του, θα ζει αιώνια. Έφυγε η σάρκα του Μάριου, θα μείνει όμως το πνεύμα και η ψυχή του».

Στο ταλέντο, την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του Μάριου Τόκα αναφέρθηκε και ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μήνυμά του, το οποίο διάβασε στη διάρκεια της νεκρώσιμης τελετής, στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, κάνοντας λόγο για «το γνήσια ελληνικό έργο του, το γεμάτο από τη θάλασσα και τον ουρανό της ιδιαίτερης πατρίδας του», όπως και για το ότι ποτέ «δεν έπαψε να συμμετέχει ενεργά στους αγώνες για το δίκιο της πατρίδας του».

Ο πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής σε δήλωση του τονίζει ότι «ο Μάριος Τόκας άφησε σημαντικές παρακαταθήκες στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Το ταλέντο και η ποιότητα του χαρακτηρα του τον καταξίωσαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις εστίες του οικουμενικού Ελληνισμού».

Είπαν...

Ερμηνευτές, στιχουργοί και τραγουδοποιοί μίλησαν για τον αξέχαστο μουσικοσυνθέτη στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου.

Μανώλης Μητσιάς (τραγουδιστής): «Είμαι θλιμμένος, πολύ θλιμμένος, γιατί πρώτα και κύρια έχασα ένα φίλο και μετά ένα συνθέτη που από την πρώτη στιγμή, από τα «Τραγούδια της παρέας», μου έδωσε και τραγούδησα υπέροχα τραγούδια».

Χάρις Αλεξίου (τραγουδίστρια): «Έχω συγκλονιστεί από το χαμό του και νομίζω πως όλη η Ελλάδα και η Κύπρος νοιώθουν το ίδιο γιατί ήταν πολύ αγαπητός. Ήταν επίσης σπουδαίος μελωδός ο Μάριος, για αυτό και τραγουδήθηκε πολύ από όλο τον κόσμο. Είχα την τύχη να τραγουδήσω Τόκα και θα κρατώ πάντοτε ζεστή στην ψυχή μου τη μνήμη του τρυφερού εκείνου ανθρώπου και συνθέτη».

Λευτέρης Παπαδόπουλος (στιχουργός): «Ο Μάριος Τόκας είναι ένας από τους καλύτερους συνθέτες. Ήταν λαϊκός γιατί λαϊκά ήταν και τα τραγούδια του, που ήταν τραγούδια όχι για κλειστούς χώρους, αλλά για μια απλωσιά, για γήπεδα, για παρέες και για φίλους. Με την απουσία του χάνει το τραγούδι, χάνει η Κύπρος».

Πασχάλης Τερζής (τραγουδιστής): «Είναι δύσκολες αυτές οι στιγμές και είναι δύσκολο να μιλάμε για έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο τώρα που έφυγε, παρόλο που ειλικρινά έχω πολλές αγαθές, γλυκιές αναμνήσεις από τη σχέση μου με τον Μάριο».

Κώστας Χατζηχριστοδούλου (τραγουδιστής): Μου είναι δύσκολο να μιλώ για τον Μάριο στον παρελθόντα χρόνο αν και έχω -από την πρώτη μέχρι την τελευταία του στιγμή- ζήσει από κοντά το μαρτυρικό του Γολγοθά και τη Μεγάλη Βδομάδα που βίωσε».

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας-(τραγουδοποιός και ερμηνευτής): «Ο Μάριος ήταν πάντα σαν ένα αξίωμα στην ελληνική μουσική, στην οποία άφησε έργο και ήθος. Ο Μάριος ήταν ένας άνθρωπος ευγενικός και χαμηλών τόνων, ένας άνθρωπος τρυφερός, ένας Τόκας της Κύπρου και της Ελλάδας».

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...40&lngDtrID=253

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο musiccorner:

Η σημερινή στήλη δε θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη πουθενά αλλού, παρά στον Μάριο Τόκα που ανήμερα το Πάσχα έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό τραγούδι και γεμίζοντας τις ψυχές μας με πίκρα και θλίψη. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του λοιπόν, παρουσιάζουμε τρεις από τους πιο γνωστές κι επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές του και δε θα πάψουμε ποτέ να γυρίζουμε και να τον αναζητούμε στη Σαλονίκη ξημερώματα παρέα μ έναν ήλιο, αφού το σημάδι που άφησε στο ελληνικό τραγούδι πάντα θα μυρίζει γιασεμί...

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

«ΜΙΚΡΑ ΕΡΩΤΙΚΑ» (POLYDOR 823319)

Η πέμπτη ολοκληρωμένη δουλειά του Μάριου Τόκα - και η πρώτη εκτός της τότε Columbia - κυκλοφόρησε το 1984 με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς ξεπέρασε τις 50.000 αντίτυπα κι έγινε «χρυσή». Ο Κύπριος συνθέτης είχε ήδη δώσει το μουσικό στίγμα του στους προηγούμενους δίσκους του, με τραγούδια που έφτασαν στα χείλη όλων των Ελλήνων και υπέροχες μελωδίες που έφεραν κάτι καινούργιο στη μουσική της πατρίδας μας, οπότε κανείς δεν θα περίμενε κάτι διαφορετικό και στα «Μικρά ερωτικά».

Από την άλλη, ο Καλογιάννης είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας του ερμηνεύοντας τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα και η μοναδική φωνή του είχε αγγίξει το κοινό το οποίο τον επιβράβευσε αγοράζοντας τους δίσκους του. Η «σύμπραξή» του λοιπόν με τον Μάριο Τόκα και τον - σχεδόν μόνιμο συνεργάτη του συνθέτη εκείνη την εποχή - Σαράντη Αλιβιζάτο ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι θα τύχαινε θερμής υποδοχής από τον κόσμο, όπως κι έγινε.

Το άλμπουμ «απογείωσαν» κατά κύριο λόγο δυο υπέροχα και διαχρονικά τραγούδια: Το «Σ' αγαπώ (σαν το γέλιο του Μάη)» με τη συμμετοχή της Μαρινέλλας και η «Αννούλα του χιονιά» που αγαπήθηκαν αμέσως, ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ και πλέον είναι «κλασικά» στη δισκογραφία συνθέτη κι ερμηνευτή. Ωστόσο, ο δίσκος κρύβει κι άλλα «διαμάντια» όπως το «Δεν κλαίω» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου (κι εδώ συμμετέχει η Μαρινέλλα), το «Ταξίδι στη βροχή», το «Πες της» και το «Ήρθες να με βρεις», χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα.

Τη διεύθυνση της παραγωγής είχε ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτες τους Γιάννη Σμυρναίο και Γαβριήλ Παντζή και βοηθό τον Γιώργο Παπαχριστοφόρου. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του συνθέτη, εκτός από το «Σε περιμένω» που τις επιμελήθηκε ο - επίσης αείμνηστος - Δημήτρης Λάγιος.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Σ' αγαπώ

2) Θυμάμαι

3) Ταξίδι στη βροχή

4) Δεν κλαίω (Ποίηση Γιάννη Ρίτσου)

5) Ήρθες να με βρεις

6) Αννούλα του χιονιά

7) Πες της

8) Έφυγες

9) Όπου και να πας

10) Σε περιμένω (Μουσική και στίχοι Δημήτρη Λάγιου)

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ

«ΣΑΝ ΤΡΕΛΟ ΦΟΡΤΗΓΟ» (MINOS MSM 778)

Καλοκαίρι 1989. Δεν υπάρχει ταβέρνα, κλαμπ, μπαρ, ρεστοράν, καφετέρια και γενικότερα δημόσιος χώρος που να μην ακούγονται διαρκώς τα τραγούδια αυτού του δίσκου που είχε κυκλοφορήσει τον Απρίλιο. Όπου κι αν γυρνούσες, όπου κι αν πήγαινες, στα αυτιά σου έφτανε διαρκώς η μοναδική φωνή του Γιάννη Πάριου να τραγουδά το «Σαν τρελό φορτηγό», το «Έλα κρυφά έλα λαθραία», το «Σε εκδικούμαι», το «Έλα της τρελής αν θες να γίνει» και φυσικά «Το σημάδι», σε δεύτερη εκτέλεση μετά από εκείνη της Κωνσταντίνας το 1987.

Και δεν είναι μόνον αυτές οι εικόνες που θυμάμαι από τη συγκεκριμένη περίοδο οι οποίες πιστοποιούν την επιτυχία του δίσκου. Και μόνο το γεγονός ότι ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 200.000 αντίτυπα μιλά από μόνο του! Ακόμη κι ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, συνέχιζε να βρίσκεται σε υψηλή θέση μέσα στα 20 πρώτα άλμπουμ σε ζήτηση μέσα από τα top-20 που άρχισαν να προβάλλουν τα «νεογέννητα» ιδιωτικά κανάλια. Ο ίδιος ο Μάριος Τόκας έλεγε ότι με το που κυκλοφόρησε η δουλειά οι πωλήσεις ήταν τέτοιες, που η εταιρεία δεν πρόλαβε καν να δώσει χρυσό δίσκο στους συντελεστές και το έκανε ένα χρόνο μετά, απονέμοντάς τους διπλό πλατινένιο.

Τα τραγούδια που αναφέραμε παραπάνω, ήταν εκείνα που ακούστηκαν κατά κόρον εκείνη την περίοδο και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να βρίσκονται στην επικαιρότητα, με πρώτο από πλευράς διαχρονικότητας «Το σημάδι». Πάνω απ' όλα όμως, υπάρχει το «Απόψε» που αρχικά «καπελώθηκε» από τις υπόλοιπες επιτυχίες του άλμπουμ, αλλά σταδιακά άρχισε κι αυτό να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο και πλέον έχει μείνει «κλασικό» στη δισκογραφία του Γιάννη Πάριου. Γνώμη μου είναι ότι μαζί με το «Καρδιά μου μόνη» και το «Απορώ» είναι τα τρία καλύτερα τραγούδια που είπε ποτέ ο σπουδαίος ερμηνευτής.

Αξίζει να καταγράψουμε την ιστορία του «Φορτηγού». Τους στίχους βρήκε τυχαία ο Μάριος Τόκας, ξεφυλλίζοντας ένα μπλοκ που είχε στο καμαρίνι του ο Πάριος σε μια στιγμή που εκείνος έλειπε. Έκοψε το φύλλο χωρίς κανένας να το πάρει είδηση, έγραψε το τραγούδι και μόλις έπειτα από λίγες ημέρες το έβαλε στον τραγουδιστή να το ακούσει, αυτός του είπε ότι θα γίνει τεράστια επιτυχία και φυσικά δεν έπεσε έξω. Ο νησιώτης ερμηνευτής το τραγούδησε για πρώτη φορά σε μια συναυλία του συνθέτη πριν κυκλοφορήσει σε δίσκο και οι αντιδράσεις του κοινού ήταν αποθεωτικές, προοίμιο για το τι θ' ακολουθούσε με την κυκλοφορία του άλμπουμ...

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιώργο Ανδρέου, το remixing έκανε ο Γιάννης Σμυρναίος, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας επιμελήθηκε ο Νίκος Κούρος και στις δεύτερες φωνές ακούγονται οι Βούλα Καραχάλιου (πρώην μέλος της «Αθηναϊκής κομπανίας») και Αγγελική Γαΐτη. Στο οπισθόφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες συνθέτη και τραγουδιστή, καθώς και σημείωμα του Μάριου Τόκα.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Σαν τρελό φορτηγό (Γ. Πάριου)

2) Έλα κρυφά έλα λαθραία (Αν. Νεοφυτίδη)

3) Το σημάδι (Σ. Αλιβιζάτου)

4) Σε κατηγορώ (Αν. Νεοφυτίδη)

5) Μη θυμώνεις (Γ. Πάριου)

6) Σε εκδικούμαι (Αν. Νεοφυτίδη)

7) Έλα της τρελής αν θες να γίνει (Αν. Νεοφυτίδη)

8) Σε θέλω τόσο (Γ. Πάριου)

9) Όλα εγώ για σένα (Αν. Νεοφυτίδη)

10) Απόψε (Μουσική-στίχοι Γ. Πάριου)

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΡΑΨΑΣ

«ΠΑΡΕΑ Μ' ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ» (MINOS-EMI 80615)

Η δεύτερη δισκογραφική συνεργασία του Μάριου Τόκα με τον Δημήτρη Μητροπάνο κυκλοφόρησε το 1994 κι ενώ ακόμη δεν είχε κοπάσει η τεράστια επιτυχία της πρώτης («Η εθνική μας μοναξιά» το 1992), με το τραγούδι - κολοσσό «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη». Και αυτό το «σμίξιμο» των δύο σπουδαίων του ελληνικού τραγουδιού γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο, αφού οι πωλήσεις του άλμπουμ ξεπέρασαν τις 100.000 αντίτυπα.

Εδώ συναντάμε το δεύτερο τραγούδι - κολοσσό της συνεργασίας Τόκα - Μητροπάνου, το οποίο δεν είναι άλλο από τα «Λαδάδικα». Και δεν δίνω το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σ' αυτά τα δύο κομμάτια επειδή μιλούν για τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκα και ζω, αλλά λόγω του ότι το κοινό τα λάτρεψε, τα ανέβασε στην κορυφή και θα συνεχίζουν να τα τραγουδούν και οι γενιές που θα έλθουν έπειτα από μας. Πρόκειται για μεγάλα κι όχι απλώς καλά τραγούδια και νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσετε μαζί μου...

Εκτός από τα «Λαδάδικα», σημαντική στιγμή του δίσκου είναι και «Το ζεϊμπέκικο του αρχάγγελου» που συμπληρώνει την «τριλογία» των μεγάλων ζεϊμπέκικων που έγραψε ο Μάριος Τόκας για τον Δημήτρη Μητροπάνο, η ερμηνεία του οποίου είναι άνευ σχολιασμού. Επίσης, υπάρχουν τα πανέμορφα και γνωστά «Τον Αύγουστο που μου χρωστάς» και «Εδώ», ενώ συναντάμε και δυο τραγούδια με ίδια μουσική αλλά διαφορετικό στίχο. Πρόκειται για το «Αγάπη μου άξιον εστί», το οποίο υπάρχει στη δεύτερη πλευρά του δίσκου με στίχους του Βάσου Βενιζέλου στα κυπριακά με τίτλο «Τριανταφυλλιά» και μαζί με τον Μητροπάνο τραγουδά ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

Στο κάλυμμα του δίσκου υπάρχει σημείωμα του Μάριου Τόκα, φωτογραφίες των συντελεστών και οι στίχοι των τραγουδιών, ενώ στη θήκη περιλαμβάνεται και το δελτίο Τύπου της εταιρείας. Η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Ηλία Μπενέτου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση είναι του Νίκου Κούρου, ενώ ξεχωριστή στιγμή είναι η συμμετοχή του Χρήστου Νικολόπουλου με το μπουζούκι του σε έξι τραγούδια. Στα φωνητικά η Μαρία Αλεξίου, η Δέσποινα Ολυμπίου (που στο δίσκο αναγράφεται «Δένα»!) και ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Τον Αύγουστο που μου χρωστάς

2) Πάντα επιστρέφεις

3) Το ζεϊμπέκικο του αρχάγγελου

4) Αντίο

5) ’σωτος

6) Αγάπη μου άξιον εστί

7) Εδώ

8) Τα Λαδάδικα

9) Φως

10) Παρέα μ' έναν ήλιο

11) Έλα πάλι απ' την αρχή

12) Τριανταφυλλιά (Στίχοι Β. Βενιζέλου) Συμμετέχει ο Κ. Χατζηχριστοδούλου

http://www.musiccorner.gr/extras/record/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα όμορφο αφιέρωμα του Γιώργου Μητράκη στο Μάριο Τόκα είχε το περιοδικό Culture της εφημερίδας "Κόσμος του Επενδυτή"

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...006/0005-15.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...006/0006-10.jpg

Την επόμενη βδομάδα , σε μια από τις εκπομπές του Σιδερή Πρίντεζη στο Β'πρόγραμμα ΕΡΑ (18.00-19.00, εκτός Παρασκευής) , στην εκπομπή της Δευτέρας , αν θυμάμαι καλά, θα μεταδοθούν τα τραγούδια από το cd "Φωνή πατρίδας" με το Γ.Νταλάρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την Παρασκευή 9-5-08, ο Γιώργος Τσάμπρας θα αφιερώσει την εκπομπή του στο Β'Πρόγραμμα (6-8 μμ) στον Μάριο Τόκα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου.

ΣΚΕΨΕΙΣ

Μάριος Τόκας: Όταν ένας φίλος φεύγει ...

Βρυξέλλες, Μέρα της Ανάστασης, 27 Απριλίου 2008. Τραγούδια αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα. Το δορυφορικό τού ΡΙΚ - Τρίτο Πρόγραμμα, μεταδίδει συνέχεια τα τραγούδια του Μάριου Τόκα. Μια υποψία περνά από το μυαλό, που δεν θέλω να βγει αληθινή. Οι ειδήσεις και η πρώτη είδηση την επιβεβαιώνουν. Ο Μάριος μας άφησε. Έφυγε από τους γήινους φίλους του. Ο λυγμός δεν είναι εύκολο να κρατηθεί. Και στις Βρυξέλλες δεν βρίσκεται ο κύκλος των φίλων και συναγωνιστών προς τους οποίους θέλω να απευθυνθώ και να μοιραστώ λύπη, σκέψεις, αγάπη και θύμισες για το δικό μας Μάριο. Και ένας κατακλυσμός ακατάσχετος αναμνήσεων, κοινών βιωμάτων, αγώνων, διασκέδασης, στιγμών χαράς... Σκέψεις, αναμνήσεις και δάκρυα μαζί. Εκεί στην Αθήνα - στα πρώτα βήματά σου, Μάριε, μαζί με την "Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας". Σε "ανακαλύψαμε", σε αγκαλιάσαμε και σε αγαπήσαμε. Ήσουν ο "δικός μας", ο δικός μας καλλιτέχνης, ο δικός μας συναγωνιστής, φίλος και άνθρωπος. Μας έδωσες την αγάπη σου και τη φιλία σου χωρίς φειδώ. Μας προσέφερες την ανθρωπιά σου και τη δική σου συμβολή στους τότε αγώνες μας. Μας έδωσες και μας εμπιστεύτηκες τα πρώτα πολιτικά σου τραγούδια "Τη δική μας πατρίδα", το "Αδελφέ μου Οσμάν"... Τόλμησες να μελοποιήσεις Θεοδόση Πιερίδη και Νεσέ Γιασίν... Η χορωδία μας, η χορωδία της Προοδευτικής μαζί σου, μαζί με τον Μίμη και τον Νεόφυτο, διοργάνωσε την πρώτη τότε πιο μαζική εκδήλωση. Μετά από πολλές πρόβες, γεμάτες από τα φοιτητικά όνειρα, τα αστεία και τα πειράγματα, και από εμάς και από σένα. Η "μπουάτ" στην Πλάκα, όπου τραγουδούσε ο Τζαβέλλας τα "Αντάρτικα", ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει εσένα και τη δουλειά σου. Και σε τραγουδούσαμε με την ψυχή μας. Τραγουδήσαμε τότε τα τραγούδια σου που δεν ήθελαν οι δισκογραφικές εταιρείες να τα γράψουν -ιδίως όταν προέρχονται και από ένα -τότε-άγνωστο δημιουργό. Που τα δέχτηκαν αργότερα και έγιναν γνωστά σε όλους. Τα τραγούδια για την Κύπρο μας και τους αγώνες της. Ήσουν μέρος των αγώνων μας και της ελπίδας μας. Και εσύ έδινες και κατέθετες την ψυχή σου. Με όλη την ανθρωπιά και την εμπιστοσύνη για ένα καλύτερο μέλλον, που έφερνες μαζί με την κληρονομιά και τις αξίες της οικογένειάς σου. Που τόσο αγαπούσες και εκτιμούσες -και μιλούσες για τη στάση ζωής που είχαν, και για σένα αποτελούσαν παράδειγμα -πρότυπο ζωής και αγώνα. Και ήσουν πάντα παρών, στους αγώνες τής τότε Προοδευτικής. Ανάμεσά μας άρχισες να γράφεις τα "Τραγούδια της παρέας". Με τις πρώτες γρατζουνιές στην κιθάρα σου, στις "ταβέρνες του Σαββάτου της Προοδευτικής" της Καισαριανής και του Ζωγράφου. Εκεί, όπου οι νεανικοί έρωτες έσμιγαν με τις ελπίδες και τη φλόγα για ένα καλύτερο αύριο. Όπου οι επαναστατικές μας ιδέες μάς οδηγούσαν σε φιλοσοφίες και προσεγγίσεις που άγγιζαν τόσο τον τελικό και απώτερο στόχο των αριστερών κομμάτων, όσο και την αναζήτηση της φιλοσοφικής μαγικής φόρμουλας για προσωπική συμπεριφορά και στάση ζωής. Και τραγουδούσαμε τα τραγούδια σου μαθαίνοντας όλοι τότε να μην διαχωρίζουμε τους αγώνες μας για δημοκρατικό φοιτητικό κίνημα, από την ίδια τη ζωή, την αγάπη, τις χαρές αλλά και τις πίκρες της καθημερινότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. Που στις νεανικές φοιτητικές ψυχές μας αποκτούσαν άλλες διαστάσεις. Και εσύ έγραφες και δημιουργούσες τότε και ήλπιζες ότι θα σπάσεις το "σύστημα του κυκλώματος της δισκογραφίας". Εκεί, τη χρονιά του '77 χτυπούσες πόρτες "καλλιτεχνών" για να "αποδεχτούν τα τραγούδια σου". Έτσι περπατούσαμε εκείνο το βράδυ στην Πλάκα, έξω από την μπουάτ όπου τραγουδούσε ο Νταλάρας. Εσύ με μια κασέτα - εγγραφή τραγουδιών σου. Και ήθελες να την αφήσεις για "να την ακούσει"... Σε παρακολουθούσα πώς προσέγγιζες και ζητούσες να σου επιτρέψουν να "εισέλθεις" για να δεις τον ήδη καταξιωμένο καλλιτέχνη. Για να σε "ακούσει, να σε αξιολογήσει, να σε αποδεχτεί". Και το πρόσωπό σου ήταν γεμάτο από αγωνία, απογοήτευση αλλά και πείσμα για να συνεχίσεις. Και δεν μπορούσα να σκεφτώ και να βρω λόγια που θα ήταν χρήσιμα για την περίπτωση. Αλλά εσύ επαναλάμβανες συνεχώς. "Θα τα καταφέρω, θα τους πείσω. Θα σπάσω αυτά τα στεγανά...". Και είναι αυτό το πείσμα που σε οδήγησε στην καταξίωση. Τελικά τα κατάφερες. Έσπασες το "σύστημα" της δισκογραφίας. Βρήκες το δρόμο και τους έπεισες όλους για την αξία της δημιουργίας και του έργου σου. Όχι μόνο την παρέα σου, αλλά και το κοινό της Κύπρου και της Ελλάδας. Που σε υποδέχτηκαν όλοι με την ίδια αγάπη που σε υποδέχονταν οι φίλοι σου... Κι έγινες ο Μάριος όλων. Κατάφερες να φτάσεις στην κορφή. Και ποτέ δεν ξεχνούσες τους φίλους σου. Και εμείς, δεν σταματήσαμε να σε αγαπούμε και να μιλούμε με καμάρι για σένα... Δεν σε βλέπαμε συχνά, αλλά οι συναντήσεις ήταν πάντα μια συνέχεια της προηγούμενης. Με ιστορίες και ανέκδοτα, με πειράγματα, αλλά και με συζητήσεις πολιτικές, για το παρόν και το μέλλον...

Και όλη η δράση σου γεμάτη με πολύ χιούμορ. Χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δεν έχουν μειονεξίες και μπορούν να βλέπουν την ομορφιά και τις δυσκολίες της ζωής και από αυτή τη σκοπιά. Ανάσταση επέλεξες να φύγεις, ανάσταση προς τον Ουρανό. Έφυγες πολύ νωρίς, χωρίς να καταφέρεις να σπάσεις το "σύστημα γέννησης, ζωής, θανάτου". Ωστόσο η ουσία σου, εσένα Μάριε, της ανθρωπιάς και της δημιουργίας σου, θα μείνει στις καρδιές και τις μνήμες μας, σημάδι ζωής και ελπίδας - και όχι θανάτου. Τα τραγούδια σου, φορτισμένα με τόσα πολλά βιώματα, θα συνοδεύουν τις σκέψεις και τις αναμνήσεις των φοιτητικών χρόνων... Και θα σε τραγουδούμε με την ίδια αγάπη και εμείς και όλος ο ελληνισμός...

Καλό ταξίδι Μάριέ μας, μαζί με όλους και η παλιά σου παρέα, της τότε Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας...

Από την πρώτη "Παρέα" της Προοδευτικής

Χριστίνα Βαλανίδου

Κωδικός άρθρου: 790461

ΠΟΛΙΤΗΣ - 04/05/2008, Σελίδα: 28

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A...ve&-w=ΤΟΚΑΣ@&-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πέρασαν σαράντα ημέρες από τον θάνατο του Μ.Τόκα. Σήμερα ,στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, έγινε το μνημόσυνο του συνθέτη. Μόλις πριν από λίγο το δελτίο της ΝΕΤ έδειξε ρεπορτάζ. Μεταξύ των φίλων του που τον θυμήθηκαν και είπαν δυο λόγια καρδιάς, ο Μ.Μητσιάς, ο Θ.Μικρούτσικος και ο Γ.Νταλάρας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...